Vietnamese food is distinct and unforgettable. The cuisine relies on a balance of salty, sweet, sour and hot flavours, achieved through use of nuoc mam, a fermented fish sauce, cane sugar, the juice of kalamansi citrus fruit or tamarind and chilli peppers. Dishes use plenty of fresh herbs but tend not to be overly spicy, as chilli sauces are served separately. From the new Rough Guide to Vietnam, we’ve picked ten essential Vietnamese foods everyone should try.
Thực phẩm Việt Nam là khác biệt và không thể nào quên. Các món ăn luôn tạo sự cân bằng của hương vị mặn, ngọt, chua và cayg, đạt được thông qua việc sử dụng nước mắm, nước mắm lên men, đường mía, nước tắt hoặc me và ớt. Các món ăn sử dụng nhiều loại rau tươi nhưng có xu hướng không quá cay, vì nước sốt ớt được phục vụ riêng. Từ  Rough Guide to Vietnam , chúng tôi đã chọn mười món ăn Việt Nam mọi người nên thử.

1. Goi cuon-  Gỏi Cuốn

Vietnam’s most famous dish: translucent spring rolls packed with greens, coriander and various combinations of minced pork, shrimp or crab. In some places they’re served with a bowl of lettuce and/or mint. A southern variation has barbecued strips of pork wrapped up with green banana and star fruit, and then dunked in a rich peanut sauce – every bit as tasty as it sounds.
Món ăn nổi tiếng nhất của Việt Nam: các món chả giò chay được gói với rau xanh, rau mùi và các loại thịt heo, tôm, cua. Ở một số nơi, chúng được cho ăn với một bát rau diếp và bạc hà. Một biến thể ở miền nam là thịt heo nướng với chuối và quả chuối xanh rồi nêm vào một loại nước sốt đậu phộng – mỗi thứ đều ngon miệng.

Goi Cuonphoto credit: rice paper rolls via photopin (license)

2. Banh mi – Bánh Mì

This baguette sandwich filled with greens and a choice of fillings, including paté and freshly made omelette, is so good it’s been imitated around the world.
Bánh sandwich baguette này chứa đầy rau xanh và một sự lựa chọn tốt, bao gồm pa tê và nước sốt được làm ra gần giống trên khắp thế giới.

Banh Miphoto credit: banh mi via photopin (license)

3. Banh xeo – Bánh Xéo

These enormous, cheap and filling Vietnamese pancakes translate (banh xeo means “sizzling pancake”) pancake contain shrimp, pork, bean sprouts and egg, which is then fried, wrapped in rice paper with greens and dunked in a spicy sauce before eaten.
Những chiếc bánh này rất ngon, giá rẻ và phổ biến Việt Nam (Bánh Xèo có nghĩa là bánh tráng miệng) có chứa tôm, thịt lợn, mầm đậu và trứng, sau đó được chiên, bọc trong bột gạo với rau xanh và nước sốt cay trước khi ăn.

Banh xeo

4. Bun cha – Bún Chả

 

Hanoi specialty, you’ll find bun cha at food stalls and street kitchens across the city. Essentially a small hamburger, the pork patties are barbecued on an open charcoal brazier and served on a bed of cold rice noodles with assorted foliage and a slightly sweetish sauce.
Một đặc sản Hà Nội, bạn sẽ tìm thấy bún chả tại hàng ăn và nhà bếp đường phố trên toàn thành phố. Về cơ bản giống bánh hamburger nhỏ, thịt heo được nướng trên một than củi  và được phục vụ trên một chiếc rế của bún tươi với các loại rau và sốt ngọt.

bun cha

5. Pho – Phở

Vietnam’s national dish a the country’s great staple is pho (pronounced “fur”), a noodle soup eaten at any time of day but primarily at breakfast. The basic bowl of pho consists of a light beef or chicken broth flavoured with ginger and coriander, to which are added broad, flat rice noodles, spring onions and slivers of chicken, pork or beef.
Món ăn quốc gia của Việt Nam đó là phở , món bún súp được ăn bất cứ lúc nào, chủ yếu là bữa sáng. Cơ bản của bát phở bao gồm thịt bò hoặc thịt heo xay nhuyễn với gừng và rau mùi, thêm vào đó là mì gạo, hành tây và thịt gà, thịt lợn hoặc thịt bò.

Pho Vietnam

6. Cao lau – Cao Lầu

Central Vietnam does it best. Among Hoi An’s tasty specialities is cao lau, a mouthwatering bowlful of thick rice-flour noodles, bean sprouts and pork-rind croutons in a light soup flavoured with mint and star anise, topped with thin slices of pork and served with grilled rice-flour crackers or sprinkled with crispy rice paper.
Miền Trung Việt Nam nấu ngon nhất. Trong đó nó là đặc sản ngon của Hội An là món cao lầu, một bún ướp mỳ bột, mỳ bột, mầm đậu và các món gỏi thịt heo với hương vị bạc hà với thịt lợn nướng xắt lát và ăn kèm với bún gạo chiên giòn hoặc rắc với bánh giòn.

Cao laophoto credit: Cao Lau – Ba Be, Hoi An Market VND15000 via photopin (license)

7. Cha ca – Chả Cá

Seafood dishes are among the standouts of Vietnamese cuisine. Cha ca, reportedly devised in Hanoi, is perhaps the best known. It sees white fish sautéed in butter with dill and spring onions, then served with rice noodles and a scatering of peanuts.
Các món ăn hải sản nằm trong số các món ăn Việt Nam. Chả cá, được ra đời ở Hà Nội, có lẽ là nổi tiếng nhất. Nó là  cá trắng xào trong bơ với hành tây cọ và hành, sau đó ăn kèm với mì gạo và đậu phộng rang.

Ca Chaphoto credit: Fish and dill for 2 – Cha Ca La Vong VND120000 each via photopin(license)

8. Mi quang – Mì Quảng

This unheralded and affordable noodle dish is a Hanoi specialty. Ingredients vary by establishment, but expect to see a simple bowl of meat noodles enlivened by additions like flavoursome oils, fresh sprigs of leaves, shrimp, peanuts, mint and quail eggs.
Món ăn rẻ, đặc sản Hà Nội. Các thành phần thay đổi theo vùng miền, nhưng một bát mì ăn đơn giản được làm bằng các phụ gia như dầu thơm, rau tươi,tôm, đậu phộng, bạc hà và trứng chim cút.Mi quang

9. Nom hoa chuoi – Nộm Hoa Chuối

Vegetarians rejoice. Nom hoa chuoi, or banana-flower salad, is a great meat-free option. Lime and chili are the key flavors.
Những người ăn chay rất thích. Nộm hoa chuối, hay salad hoa chuối, tuyện vời hơn nếu có thịt. Chanh và ớt là những hương vị quan trọng.

Vietnamese banana blossom salad

10. Com tam – Cơm Tấm

Com tam, “broken rice”, is a street-stand favourite. Recipes vary, but you’ll often find it served with barbecued pork or beef and a fried egg.
Cơm tấm. “gạo gãy”, là một người yêu thích đường phố. Các công thức nấu ăn khác nhau, nhưng bạn thường sẽ tìm thấy nó được phục vụ với thịt lợn nướng hoặc thịt bò và trứng chiên.

Com Tamphoto credit: com tam dac biet via photopin (license)